Frukten gör att bullarna blir väldigt saftiga och otroligt goda!
Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Servings: 16bullar
Total tillagningstid 2 timmartimmar
Ingredienser
vaniljbullar
50gjäst
150gsmör
5dlmjölk
2tskvaniljsocker
850gvetemjöl
1,5dlströsocker
0,5tsksalt
fyllning
1stananasfärsk
2stbananer
25gsmör
Instruktioner
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen.
Blanda ner socker, salt, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk till sin dubbla storlek, ca 45 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut till två plattor.
Skala och skiva frukten i så tunna strimlor du kan. Bred smör på plattorna, täck med fruktstrimlor och rulla ihop till två rullar.
Dela rullarna i 8 delar vardera, sammanlagt 16 bullar. Placera dem med lite mellanrum i en smord, ugnsfast form. Låt dem jäsa i ungefär en halvtimma, eller tills de börjar knuffas. Så här långt är receptet i stort sett det samma som för en vanlig butterkaka.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Använd enbart äggula för gulare bullar.
Grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 25 - 30 minuter. Låt svalna under duk.