0,5tsksaltDubbla mängden om du vill ha "extrasaltad" smak.
Instruktioner
Häll grädden i en skål och vispa. Först blir grädden vispgrädde, därefter övervispad grädde. Sedan händer det ingenting på ganska länge, massan blir lite grynig bara. Fortsätt vispa, plötsligt kommer smör och kärnmölk att separera sig. Vispa tills all kärnmjölk lämnat smöret. Du har nu en fullt användbar klick smör.
Ta upp smöret och "tvätta" det i kallt vatten så att all kärnmjölk verkligen är borta. Du kramar helt enkelt smöret i handen i det kalla vattnet, och klämmer ihop smöret till en boll, gång på gång.
Mosa ner smöret i en skål tillsammans med rapsolja, kesella och salt. Mellan 0,5 tsk och 1 tsk per 5 dl grädde är bra, ta den mindre mängden om du inte gillar extrasaltad Bregott.
Vispa med elvisp tills du fått en slät massa du kan lägga upp i burk och förvara i kylen.