Bredbart bordssmör

Att göra eget smör är inte så svårt, det är egentligen bara att vispa grädde tills det blir smör. Men när det stått i kylen ett tag blir det ganska hopplöst att försöka bre på smörgås och dessutom smakar det inte riktigt som det de flesta är vana vid. Att göra eget bredbart smör är dock inte mycket svårare än det är att göra själva smöret till att börja med, och du vet precis vad du får på din macka. Beroende på vilken rapsolja du väljer får du olika smak på ditt bordssmör, vissa sorter är blommigare i smaken än andra.

Med så här gott smör på mackan behövs inget pålägg!

Med så här smakrikt smör behövs inget pålägg.

Bredbart smör

Måltid: Tillbehör
Kök: Okänt
Tillagningstid 30 minuter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 dl kesella
  • 0,5 tsk salt Dubbla mängden om du vill ha "extrasaltad" smak.

Instruktioner

  • Häll grädden i en skål och vispa. Först blir grädden vispgrädde, därefter övervispad grädde. Sedan händer det ingenting på ganska länge, massan blir lite grynig bara. Fortsätt vispa, plötsligt kommer smör och kärnmölk att separera sig. Vispa tills all kärnmjölk lämnat smöret. Du har nu en fullt användbar klick smör.
  • Ta upp smöret och "tvätta" det i kallt vatten så att all kärnmjölk verkligen är borta. Du kramar helt enkelt smöret i handen i det kalla vattnet, och klämmer ihop smöret till en boll, gång på gång.
  • Mosa ner smöret i en skål tillsammans med rapsolja, kesella och salt. Mellan 0,5 tsk och 1 tsk per 5 dl grädde är bra, ta den mindre mängden om du inte gillar extrasaltad Bregott.
  • Vispa med elvisp tills du fått en slät massa du kan lägga upp i burk och förvara i kylen.
Rulla till toppen