Köttet blir så mört att det faller ihop om du stampar hårt i golvet, nästan.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Servings: 6portioner
Total tillagningstid 2 minuterminuter
Ingredienser
1kgnötrulleeller fransyska
2stgul lök
1dlvetemjöl
1tsksvartpeppargrovmalen
1tsksalt
1,5kgpotatisskalad, skivad vikt
2stlagerblad
1tsktimjan
4dlvatten
1stoxbuljongtärning
4dlölPorter
smör
salt och svartpeppar
Instruktioner
Skala och skiva löken. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och banka ut dem, antingen med ett kötthammare eller genom att lägga skivorna mellan plastpåsar och dunka på dem med en kastrull.
Blanda mjöl, svartpeppar och salt i en stor bunke. Lägg i köttet och blanda ordentligt.
Skala och skiva potatisen i gratängtjocka skivor. Skivar du för tunt blir det potatissörja, för tjockt ser trist ut.
Bryn löken i en klick smör på medelvärme, lägg den åt sidan.
Vrid upp värmen på stekpannan och bryn köttet på båda sidor, så det får stekyta. Det måste inte vara genomstekt.
Varva skivad potatis, brynt lök, kött, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis överst och underst.
Värm vattnet i vattenkokare och blanda med buljongtärningen. Häll buljong och öl i grytan och koka under lock på svag värme i 1,5 timma.
Servera med gurka, rödbetor eller bara avnjut som det är.