Sjömansbiff

Sjömansbiffen hör till en av de enklare rätterna att göra i svensk husmanskost. Den sköter sig i stort sett själv på spisen när man väl fått ner allt i grytan. Tänk på att välja en potatis av fast sort och att inte koka för hårt, annars finns risken att du får kött i potatissörja. Ska man tro vad som sägs om rättens bakgrund hänger namnet ihop med livet till sjöss, allt går att göra i samma gryta och ställer inga stora krav på matlagningskunskaperna. Användandet av öl ska visst hänga ihop med bristen på tillgång till färskvatten. Öl å andra sidan verkar det alltid finnas..? För att det ska bli lite smak rekommenderar åtminstone jag Porter, jag vet att många förespråkar ett ljusare öl men då kan man ju lika gärna ta mer vatten tycker jag. Våga ta ut svängarna lite, så får du en fantastisk sås till ett helt otroligt mört och gott kött.

Köttet blir så mört att det faller ihop om du stampar hårt i golvet, nästan.

Sjömansbiff

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 minuter
Portioner 6 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg nötrulle eller fransyska
  • 2 st gul lök
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk svartpeppar grovmalen
  • 1 tsk salt
  • 1,5 kg potatis skalad, skivad vikt
  • 2 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 4 dl vatten
  • 1 st oxbuljongtärning
  • 4 dl öl Porter
  • smör
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Skala och skiva löken. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och banka ut dem, antingen med ett kötthammare eller genom att lägga skivorna mellan plastpåsar och dunka på dem med en kastrull.
  • Blanda mjöl, svartpeppar och salt i en stor bunke. Lägg i köttet och blanda ordentligt.
  • Skala och skiva potatisen i gratängtjocka skivor. Skivar du för tunt blir det potatissörja, för tjockt ser trist ut.
  • Bryn löken i en klick smör på medelvärme, lägg den åt sidan.
  • Vrid upp värmen på stekpannan och bryn köttet på båda sidor, så det får stekyta. Det måste inte vara genomstekt.
  • Varva skivad potatis, brynt lök, kött, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis överst och underst.
  • Värm vattnet i vattenkokare och blanda med buljongtärningen. Häll buljong och öl i grytan och koka under lock på svag värme i 1,5 timma.
  • Servera med gurka, rödbetor eller bara avnjut som det är.

Rulla till toppen