Ugnspannkaka med potatis och fläsk

I brist på sidfläsk kan man använda extrarökt bacon.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Portioner: 6 portioner
Total tillagningstid 45 minuter

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 500 g potatis råriven grovt, skalad vikt
  • 300 g sidfläsk
  • smör att smöra formen med

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Blanda mjölet med socker och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn, tjock smet. Rör ner äggen.
  • Vispa ner resterande mjölk och fortsätt vispa till en klumpfri smet. Skala och grovriv potatisen och blanda ner i smeten. Skär fläsket i små tärningar. Bryn fläsket, blanda ner det i smeten och häll alltihop i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter, lägg ev. på en bit folie mot slutet om ytan får för mycket färg. Beroende på ugn kanske du måste låta den stå inne så länge som 40 minuter, peta på den mot slutet av tillagningstiden för att kontrollera att den stelnat ordentligt.
  • Låt vila i 5 minuter innan servering.