Tycker du den vanliga ugnspannkakan mättar för dåligt kanske det här kan vara ett knep för dig. Dryga ut pannkakan med råriven potatis och stekt fläsk, så blir det både matigare och mer variation! Experimentera gärna med mjölsort också, vetemjöl är en klassiker förstås men man kan ju använda så mycket andra sorters mjöl och få en helt annan smak och textur på pannkakan. Har du provat speltvete till exempel? Tips: Du doserar speltvete i stort sett som vanligt vete.
Ugnspannkaka med potatis och fläsk
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 6 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 st ägg
- 500 g potatis råriven grovt, skalad vikt
- 300 g sidfläsk
- smör att smöra formen med
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°C.
- Blanda mjölet med socker och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn, tjock smet. Rör ner äggen.
- Vispa ner resterande mjölk och fortsätt vispa till en klumpfri smet. Skala och grovriv potatisen och blanda ner i smeten. Skär fläsket i små tärningar. Bryn fläsket, blanda ner det i smeten och häll alltihop i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter, lägg ev. på en bit folie mot slutet om ytan får för mycket färg. Beroende på ugn kanske du måste låta den stå inne så länge som 40 minuter, peta på den mot slutet av tillagningstiden för att kontrollera att den stelnat ordentligt.
- Låt vila i 5 minuter innan servering.