En underbar gryta med lång historia och en nästintill oändlig mängd variationer.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Ungern
Servings: 6portioner
Total tillagningstid 3 timmartimmar
Ingredienser
700gnötkötttyp högrev, bog
4stlökargula
4stmorötterstora
2stvitlöksklyftor
2stpaprikor
2stäpplen
8stpotatisar
2mskajvar relish
1tskkummin
1tskkryddpeppar
5dlvatten
1stbuljongtärning
3dlvinrött, fylligt
5msktomatpuré
2stselleristjälkar
smörtill stekning
salt och svartpeppar
Instruktioner
Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Grovhacka lök, vitlök, selleri och fräs tillsammans med köttbitarna i smöret i en tjockbottnad gryta.
När köttet brynts och löken mjuknat tillsätter du kummin, kryddpeppar, ajvar relish och tomatpuré. Späd sedan med vinet och vatten, tillsätt buljongtärningen och låt sjuda i ett par timmar, minst en timma dock.
Rensa paprikorna och dela dem. Lägg i tärningarna i grytan och låt allt sjuda under lock, så att paprikorna börjar mjukna. Skala och dela äpplena grovt. Lägg äpplebitarna i en skål med vatten och askorbinsyra så mörknar de inte.
Skala och dela potatisen. Lägg i potatisen och äpplena och sjud i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.