Ungerns nationalrätt gulasch, ursprunglig stavning gulyás (eg. boskapsfösare), återfinns i många utföranden och varianter och gillar man mustiga köttgrytor bör det här vara en favorit. Grytan tillagas ofta på tre olika köttsorter, lamm, nöt och fläsk, om man ska vara klassisk men det är inte ovanligt att även det här varierar kraftigt beroende på vilket recept man läser. Paprika, lök och kummin är klassiska smaksättningar som bör återfinnas i varje vällagad gulasch men därefter är det väldigt olika, persilja, oregano, timjan och lagerblad nämns som kryddor i vissa men inte andra recept. I Tyskland är det inte ovanligt att gulasch görs på rådjur (Hirschgulasch) eller vildsvin (Wildschweingulasch).  I originalreceptet använder man ofta en sorts äggnudlar som är väldigt vanliga i södra Tyskland, Österrike, Schweiz och Ungern och tomat är ett modernt tillskott.

Rätten har sina rötter bland ungerska hedrar, man kan spåra rätten så lång tillbaka som till 900-talet. Ordet gulyás betyder boskapsfösare, gulya betyder boskapshjord och med tiden har betydelsen av gulyás glidit till att avse rätten de tillagade såväl som boskapsfösarna som tillagar rätten.

En underbar gryta med lång historia och en nästintill oändlig mängd variationer.

Ungersk gulasch

Måltid: Huvudrätt
Kök: Ungern
Tillagningstid 3 timmar
Portioner 6 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 700 g nötkött typ högrev, bog
  • 4 st lökar gula
  • 4 st morötter stora
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st paprikor
  • 2 st äpplen
  • 8 st potatisar
  • 2 msk ajvar relish
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 5 dl vatten
  • 1 st buljongtärning
  • 3 dl vin rött, fylligt
  • 5 msk tomatpuré
  • 2 st selleristjälkar
  • smör till stekning
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Grovhacka lök, vitlök, selleri och fräs tillsammans med köttbitarna i smöret i en tjockbottnad gryta.
  • När köttet brynts och löken mjuknat tillsätter du kummin, kryddpeppar, ajvar relish och tomatpuré. Späd sedan med vinet och vatten, tillsätt buljongtärningen och låt sjuda i ett par timmar, minst en timma dock.
  • Rensa paprikorna och dela dem. Lägg i tärningarna i grytan och låt allt sjuda under lock, så att paprikorna börjar mjukna. Skala och dela äpplena grovt. Lägg äpplebitarna i en skål med vatten och askorbinsyra så mörknar de inte.
  • Skala och dela potatisen. Lägg i potatisen och äpplena och sjud i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.