Prova några bitar medan det fortfarande är nygräddat, helst med smör och ost.
Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Servings: 4kakor
Total tillagningstid 2 timmartimmar
Ingredienser
2dlvatten
33clölljust
50gjäst
7dlrågmjölgrovt
6dlvetemjöl
1tsksalt
1mskdillfrön
Instruktioner
Värm vatten och öl till 37 grader och häll i en bunke. Smula ner jästen i den ljumna vätskan och rör om tills den löst sig. Stöt dillfröna i en mortel. Blanda ner mjöl, salt och dillfrön i degspadet. Arbeta till en smidig och ganska lös deg. Låt jäsa i 30 minuter i en bunke under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje bit på ett väl mjölat bakbord till en rund (nåja), tunn kaka. Den ska vara rejält tunn! Lägg en kaka på varje plåt, eller på bakplåtspapper om plåtarna inte räcker.
Nagga kakorna med en gaffel om du inte har tillgång till en kruskavel och låt dem jäsa cirka 20 minuter. Den här andra jäsningen är inte så viktig att den blir exakt 20 minuter, blir den längre gör det ingen skada.
Grädda ett knäckebröd i taget i mitten av ugnen tills de fått fin färg på båda sidor. Det tar ungefär 5-7 minuter på varje sida beroende på hur snabb ugn du har. Jag vände med hjälp av två stekspadar, bröden blir ganska styva redan i ugnen. Akta så de inte bränns, det går fort.
Ta ut bröden och låt svalna. Låt gärna ligga och torka någon dag, om de är ljust gräddade kan de vara aningen mjuka även sedan de kallnat medan mörkare bröd brukar vara hårdare. Vill man få det mjukare, värmer man det en stund i ugnen eller i brödrosten.