Knäckebröd

Det finns få saker som är så ursvenska som knäckebröd. Det har bakats i Sverige sedan 500-talet åtminstone, särskilt i Dalarna och Stockholmsregionen och uppskattades högt på grund av sin hållbarhet. Fram tills ganska nyligen var det självhushåll som gällde, fram till 1900-talet malde husmor själv sitt mjöl och gräddade sitt eget bröd. Knäckebrödet bakades på grovt rågmjöl, gärna med frökryddor som dill, anis eller spiskummin, och så mycket fukt som möjligt drevs ur brödet för att det inte skulle mögla. Hög temperatur och kortare gräddning ger ett lite saftigare bröd med kortare hållbarhet och lite hårdare skorpa. Knäckebrödet kan vara lite mjukt när det tas ur ugnen, det kommer att styvna om du förvarar det utan handduk. Pensla lite vatten på den utkavlande degen för ett lite knaprigare bröd.

Kärt barn har många namn: hårdbröd, rundbröd, spisbröd eller förrådsbröd är andra namn på vårt kära knäckebröd och även om det nu för tiden är de industriellt tillverkade, halvt okryddade knäckebröden som är i majoritet har fler och fler börjat få upp ögonen för de hembakade och mer kryddade bröden med massor av smak. Hårdbrödet lades förr i långfil för att det skulle mjukna innan man åt det, eller så doppade men det i flott och lade ost på.

Senast jag såg några siffror åt vi 4 kilo knäckebröd per person och år, med de vanligaste påläggen kaviar, leverpastej med inlagd gurka, tunnhyvlad hårdost och prickig korv. Knäckebröd är också ett måste för många som avnjuter ärtsoppa och få kombinationer passar så bra ihop som knäckebröd och sill. De som vill ha mycket pålägg brer på söndagssidan (den med de djupa hålen) och de som är mer sparsmakade brer på vardagssidan (den lite slätare sidan).

Prova några bitar medan det fortfarande är nygräddat, helst med smör och ost.

Knäckebröd

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 4 kakor
Skriv ut receptet

Ingredienser

 • 2 dl vatten
 • 33 cl öl ljust
 • 50 g jäst
 • 7 dl rågmjöl grovt
 • 6 dl vetemjöl
 • 1 tsk salt
 • 1 msk dillfrön

Instruktioner

 • Värm vatten och öl till 37 grader och häll i en bunke. Smula ner jästen i den ljumna vätskan och rör om tills den löst sig. Stöt dillfröna i en mortel. Blanda ner mjöl, salt och dillfrön i degspadet. Arbeta till en smidig och ganska lös deg. Låt jäsa i 30 minuter i en bunke under bakduk.
 • Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje bit på ett väl mjölat bakbord till en rund (nåja), tunn kaka. Den ska vara rejält tunn! Lägg en kaka på varje plåt, eller på bakplåtspapper om plåtarna inte räcker.
 • Nagga kakorna med en gaffel om du inte har tillgång till en kruskavel och låt dem jäsa cirka 20 minuter. Den här andra jäsningen är inte så viktig att den blir exakt 20 minuter, blir den längre gör det ingen skada.
 • Grädda ett knäckebröd i taget i mitten av ugnen tills de fått fin färg på båda sidor. Det tar ungefär 5-7 minuter på varje sida beroende på hur snabb ugn du har. Jag vände med hjälp av två stekspadar, bröden blir ganska styva redan i ugnen. Akta så de inte bränns, det går fort.
 • Ta ut bröden och låt svalna. Låt gärna ligga och torka någon dag, om de är ljust gräddade kan de vara aningen mjuka även sedan de kallnat medan mörkare bröd brukar vara hårdare. Vill man få det mjukare, värmer man det en stund i ugnen eller i brödrosten.

Rulla till toppen