Aroniakola

Aronia kan även användas som färgämne, och det syns på kolornas färg.
Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Portioner: 60 st
Total tillagningstid 40 minuter

Ingredienser

  • 3 dl aroniabär frysta, rensade och sköljda
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Placera de djupfrysta aroniabären i en tjockbottnad kastrull och häll över tre deciliter av vispgrädden.
  • Låt sjuda i tio minuter. Mosa sedan de nu mjuka aroniabären med en gaffel, slev eller annat tillhygge för att få ut så mycket som möjligt av bärsaften.
  • Sila bort bären så att du bara har en slät aroniagrädde kvar. I sjudandet och silandet lär en del vätska ha försvunnit, så mät mängden aroniagrädde och använd kvarvarande grädde efter behov så att du får sammanlagt tre deciliter.
  • Gör ren den tjockbottnade kastrullen och häll tillbaka aroniagrädden. Ha sedan ner alla andra ingredienser i kastrullen låt blandningen koka under omrörning till kolasmetens temperatur är mellan 125 och 130 grader beroende på hur hård du vill ha kolan. Tänk på att kolan bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
  • Häll upp kolan i en liten form med bakplåtspapper, ca 15x25 centimeter för 60 kolor. Låt svalna i rumstemperatur.
  • Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.