Aroniakola

Aroniabuskar är ganska snygga trädgårdsbuskar som växer som om det vore ogräs, och den används även i stor omfattning som just en tålig prydnadsbuske. På hösten brukar de vara behängda med mängder av bär som är så mörkröda att de nästan tonar över i lilaaktig svart. Om du smakar på bär direkt från busken kan det verka tveksamt om de faktiskt är ätliga, men vänta tills det har angripits av nattfrost eller stoppa in dem i frysen så har ett underbart med närmast magisk färg, god smak och som är extremt nyttigt.

Aronia brukar även kallas svartrönn och har ganska många likheter med rönnen i det att bägge blir bäst efter att ha fått frysa, och de är väldigt nyttiga med stora mängder B-, C- och E-vitamin.

När det handlar om kola är det tre saker som du ska vara väldigt noga med – att använda en tjockbottnad kastrull, att vara väldigt försiktig med den skållheta kolan, och att använda en digital termometer när du mäter smetens temperatur för att få den så exakt som möjligt.

Aronia kan även användas som färgämne, och det syns på kolornas färg.

Aroniakola

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 60 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 3 dl aroniabär frysta, rensade och sköljda
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Placera de djupfrysta aroniabären i en tjockbottnad kastrull och häll över tre deciliter av vispgrädden.
  • Låt sjuda i tio minuter. Mosa sedan de nu mjuka aroniabären med en gaffel, slev eller annat tillhygge för att få ut så mycket som möjligt av bärsaften.
  • Sila bort bären så att du bara har en slät aroniagrädde kvar. I sjudandet och silandet lär en del vätska ha försvunnit, så mät mängden aroniagrädde och använd kvarvarande grädde efter behov så att du får sammanlagt tre deciliter.
  • Gör ren den tjockbottnade kastrullen och häll tillbaka aroniagrädden. Ha sedan ner alla andra ingredienser i kastrullen låt blandningen koka under omrörning till kolasmetens temperatur är mellan 125 och 130 grader beroende på hur hård du vill ha kolan. Tänk på att kolan bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
  • Häll upp kolan i en liten form med bakplåtspapper, ca 15x25 centimeter för 60 kolor. Låt svalna i rumstemperatur.
  • Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.

Rulla till toppen