Bullarna blir saftiga och fluffiga om degen får jäsa i lugn och ro. Ha inte för bråttom att kasta dig över degen och knåda, en god bulle behöver jäsa i lugn och ro i ett varmt och dragfritt kök.
Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Servings: 40bullar
Total tillagningstid 2 timmartimmar
Ingredienser
Bulldeg
150gsmör
5dlmjölk
50gjäst
1dlströsocker
0,5tsksalt
2tskkardemummastött
800gmjöl
Fyllning
150gsmör
1dlströsocker
2smkkanel
Till pensling
1stägg
1dlpärlsocker
Instruktioner
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om.
Klicka i matfettet, socker, salt och kardemumma.
Mät upp mjölet och tillsätt det. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i matberedare eller 10 minuter för hand. Den ska kännas smidig.
Låt degen jäsa till sin dubbla storlek övertäckt i degbunken. Det tar cirka 30 minuter, ibland lite längre.
Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut den över kakorna. Rulla ihop till en rulle.
Dela varje rulle i 10 delar och lägg i bullformar. Låt jäsa igen, minst 40 minuter under bakhandduk. Sätt på ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsockret. Grädda bullarna i 5-10 minuter, beroende på bullarnas storlek. De ska vara vackert gyllenbruna när du tar ut dem.