Pavlovarulltårta

Börjar med en marängbotten, men lägg ut marängen i en form som passar rulltårta. Marängen ska vara krispig på utsidan men mjuk och seg på insidan, och toppas med färska bär, vanligtvis jordgubbar och kiwi.
Måltid: Efterrätt, Fikabröd
Kök: Australien, Nya Zeeland
Portioner: 10 portioner
Total tillagningstid 20 minuter

Ingredienser

  • 5 st ägg enbart vitan
  • 1 tsk ättika
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl grädde
  • 1 ask jordgubbar färska
  • 1 korg kiwi färska

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och vik upp kanterna så det bildas en form 30 x 40 cm.
  • Vispa äggvitor och ättika i en ren och torr skål tills det blir som raklödder.
  • Tillsätt hälften av sockret, lite i taget under fortsatt vispning.
  • Blanda resten av sockret med majsstärkelse och vaniljsocker. Fortsätt vispa ner lite sockerblandning i taget.
  • När allt socker är tillsatt och det är ett hårt skum, breds smeten ut på bakplåtspappret.
  • Grädda mitt i ugnen tills ytan fått lite färg, ca 15-20 minuter.
  • Ta ut långpannan, sockra lite på kakan och stjälp upp på bakplåtspapper. Dra bort papperet och låt kakan svalna.
  • Vispa grädden till ganska hårt skum. Ta undan lite av grädden till att dekorera med och bred resten över kakan. Fördela skivade jordgubbar över.
  • Rulla samman ganska löst och lägg på ett serveringsfat. Spritsa gräddrosor och dekorera med små hela jordgubbar.