Pavlovarulltårta

Varför inte rulla ihop det goda, och servera den klassiska efterrätten som en rulltårta istället? Marängtårtan fick sitt namn från den ryska ballerinan Anna Pavlova någon gång på 1920-talet då hon bodde både i Australien och på Nya Zeeland. Båda länderna gör anspråk på att vara ursprungsland, och båda länderna har Pavlovatårtan som nationalrätt. Jag serverar den här som en ihoprullad ljuvlighet som passar utmärkt till kaffet.

Tänk på att inte lägga kiwin på grädden förrän precis före servering då kiwi innehåller ett enzym som bryter ner proteinet i grädden och gör den slaskig.

Börjar med en marängbotten, men lägg ut marängen i en form som passar rulltårta. Marängen ska vara krispig på utsidan men mjuk och seg på insidan, och toppas med färska bär, vanligtvis jordgubbar och kiwi.

Pavlovarulltårta

Måltid: Efterrätt, Fikabröd
Kök: Australien, Nya Zeeland
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 10 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 5 st ägg enbart vitan
  • 1 tsk ättika
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl grädde
  • 1 ask jordgubbar färska
  • 1 korg kiwi färska

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och vik upp kanterna så det bildas en form 30 x 40 cm.
  • Vispa äggvitor och ättika i en ren och torr skål tills det blir som raklödder.
  • Tillsätt hälften av sockret, lite i taget under fortsatt vispning.
  • Blanda resten av sockret med majsstärkelse och vaniljsocker. Fortsätt vispa ner lite sockerblandning i taget.
  • När allt socker är tillsatt och det är ett hårt skum, breds smeten ut på bakplåtspappret.
  • Grädda mitt i ugnen tills ytan fått lite färg, ca 15-20 minuter.
  • Ta ut långpannan, sockra lite på kakan och stjälp upp på bakplåtspapper. Dra bort papperet och låt kakan svalna.
  • Vispa grädden till ganska hårt skum. Ta undan lite av grädden till att dekorera med och bred resten över kakan. Fördela skivade jordgubbar över.
  • Rulla samman ganska löst och lägg på ett serveringsfat. Spritsa gräddrosor och dekorera med små hela jordgubbar.
Rulla till toppen