Grillad aubergine med lins- och kikärtssallad

Ett tillbehör som också kan fungera som ersättning för ris eller pasta till t ex kyckling eller kalkon. Byt citronsaften mot lime och lägg till lite chilipeppar för en annorlunda smak. Använd kidneybönor eller svarta linser för mer dramatiska färger i din sallad.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Portioner: 4 portioner
Total tillagningstid 10 minuter

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 400 g linser kokade
  • 400 g kikärtor kokade
  • 2 st ägg kokade
  • 3 msk olivolja extra virgin
  • 1 kruka mynta
  • 1 st citron saften från
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 st aubergine avbeskad
  • 2 msk olivolja för stekning

Instruktioner

Lins- och kikärtsallad

  • Koka linserna och kikärtorna om du använder de torkade varianterna. Skölj av dem om du använder färdigkokade. Koka äggen.
  • Låt svalna. Låt linserna rinna av. Hacka äggen, löken och finklipp myntan.
  • Blanda linserna och kikärtorna med lök, hackade ägg, olivolja och kryddorna.
  • Stek de avbeskade skivorna aubergine i lite olivolja på het värme 5-7 minuter per sida, i grillpanna eller vanlig stekpanna.

Avbeskning

  • Aubergine kan vara besk. Därför behöver man avbeska den innan tillagning. Det gör man genom att skiva auberginen i skivor som sedan läggs på rikligt med salt. Låt den vila i minst 30 minuter, helst upp till en timma. Skölj av saltet innan tillagning.

Anteckning

Energifördelning (en portion):
Fett: 15 gram
Protein: 20 gram
Kolhydrater: 41 gram
Kcalorier: 395 / portion