Aubergine, även känd som äggplanta eller äggört (Solanum melongena), är faktiskt en växt inom familjen potatisväxter som kräver mycket värme. Vill du odla dem i vårt nordiska klimat är det med andra ord växthus som gäller. Jag köper mina äggplantor och grillar dem i grillpannan innan jag serverar dem med en lins- och kikärtssallad. Groddarna däremot odlar jag själv.
Grillad aubergine med lins- och kikärtssallad
Tillagningstid 10 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 1 st gul lök
- 400 g linser kokade
- 400 g kikärtor kokade
- 2 st ägg kokade
- 3 msk olivolja extra virgin
- 1 kruka mynta
- 1 st citron saften från
- 2 tsk spiskummin
- 1 st aubergine avbeskad
- 2 msk olivolja för stekning
Instruktioner
Lins- och kikärtsallad
- Koka linserna och kikärtorna om du använder de torkade varianterna. Skölj av dem om du använder färdigkokade. Koka äggen.
- Låt svalna. Låt linserna rinna av. Hacka äggen, löken och finklipp myntan.
- Blanda linserna och kikärtorna med lök, hackade ägg, olivolja och kryddorna.
- Stek de avbeskade skivorna aubergine i lite olivolja på het värme 5-7 minuter per sida, i grillpanna eller vanlig stekpanna.
Avbeskning
- Aubergine kan vara besk. Därför behöver man avbeska den innan tillagning. Det gör man genom att skiva auberginen i skivor som sedan läggs på rikligt med salt. Låt den vila i minst 30 minuter, helst upp till en timma. Skölj av saltet innan tillagning.
Anteckning
Energifördelning (en portion):
Fett: 15 gram
Protein: 20 gram
Kolhydrater: 41 gram Kcalorier: 395 / portion
Fett: 15 gram
Protein: 20 gram
Kolhydrater: 41 gram Kcalorier: 395 / portion