Saffransäppelkaka

Den är lite pysslig att göra men den är väl värd besväret. Var noga med att vispa in mycket luft i kakan, det gör inget om inte de olika smetarna blandar sig helt. Det ger kakan ett spännande utseende!
Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Portioner: 8 portioner
Total tillagningstid 1 timme

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 pkt saffran
  • 200 g färskost ex philadelphia eller Crème Bonjour
  • 3 st ägg
  • 1 dl mannagryn
  • 3 st äpplen skalade och urkärnade
  • 1 msk smör till formen
  • 1 tsk kanel att pudlra över kakan
  • 1 tsk vaniljsocker att pudlra över kakan

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och eventuellt saffran ljust och fluffigt. Rör ned osten lite i taget. Dela på äggulor och vitor. Blanda ner äggulorna en i taget i smeten och därefter mannagryn.
  • Vispa vitorna till fast skum. Vänd försiktigt ned först 1/3, sedan resten av vitorna i mannagrynssmeten. Rör inte för mycket.
  • Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor. Blanda kanel och vaniljsocker och strö det över kakan.
  • . Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stäng av ugnen och låt kakan stå ytterligare 15 min. Låt kallna i formen. Servera med avrunnen yoghurt.