Den här äppelkakan doftar jul, och den smakar lika gudomligt som den doftar. Saffran, kanel och syrliga äpplen i ljuv harmoni gör den här till den givna äppelkakan på julbordets efterrättsavdelning.
Saffransäppelkaka
Tillagningstid 1 timme
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 pkt saffran
- 200 g färskost ex philadelphia eller Crème Bonjour
- 3 st ägg
- 1 dl mannagryn
- 3 st äpplen skalade och urkärnade
- 1 msk smör till formen
- 1 tsk kanel att pudlra över kakan
- 1 tsk vaniljsocker att pudlra över kakan
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och eventuellt saffran ljust och fluffigt. Rör ned osten lite i taget. Dela på äggulor och vitor. Blanda ner äggulorna en i taget i smeten och därefter mannagryn.
- Vispa vitorna till fast skum. Vänd försiktigt ned först 1/3, sedan resten av vitorna i mannagrynssmeten. Rör inte för mycket.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor. Blanda kanel och vaniljsocker och strö det över kakan.
- . Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stäng av ugnen och låt kakan stå ytterligare 15 min. Låt kallna i formen. Servera med avrunnen yoghurt.