Saffransäppelkaka

Den här äppelkakan doftar jul, och den smakar lika gudomligt som den doftar. Saffran, kanel och syrliga äpplen i ljuv harmoni gör den här till den givna äppelkakan på julbordets efterrättsavdelning.

Den är lite pysslig att göra men den är väl värd besväret. Var noga med att vispa in mycket luft i kakan, det gör inget om inte de olika smetarna blandar sig helt. Det ger kakan ett spännande utseende!

Saffransäppelkaka

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 pkt saffran
  • 200 g färskost ex philadelphia eller Crème Bonjour
  • 3 st ägg
  • 1 dl mannagryn
  • 3 st äpplen skalade och urkärnade
  • 1 msk smör till formen
  • 1 tsk kanel att pudlra över kakan
  • 1 tsk vaniljsocker att pudlra över kakan

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och eventuellt saffran ljust och fluffigt. Rör ned osten lite i taget. Dela på äggulor och vitor. Blanda ner äggulorna en i taget i smeten och därefter mannagryn.
  • Vispa vitorna till fast skum. Vänd försiktigt ned först 1/3, sedan resten av vitorna i mannagrynssmeten. Rör inte för mycket.
  • Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor. Blanda kanel och vaniljsocker och strö det över kakan.
  • . Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stäng av ugnen och låt kakan stå ytterligare 15 min. Låt kallna i formen. Servera med avrunnen yoghurt.
Rulla till toppen