Total tillagningstid 1 timmetimme15 minuterminuter
Ingredienser
Deg
250grvetemjöl
200grsmör
2,5mskvattenriktigt kallt
Fyllning
äpplen6-9 stycken beroende på storlek
0,5dlströsocker
1mskkanel
2mskvatten
Dessutom...
1mskströsocker
1stägg
1tskkanel
Instruktioner
Degen
Skör smöret i relativt små kuber som du hackar ner i mjölet till en smulig massa.
Tillsätt lite vatten i taget och bearbeta degen tills den blir smidig och slät. Tänk på att arbeta snabbt, om degen blir för varm blir den kladdigt och väldigt svår att bearbeta. Då kan du behöva lägga in den i kylen en stund och fortsätta senare.
Platta till degen, slå in den i plastfolie och förvara den i kylen 30-45 minuter.
Fyllning
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i små tärningar.
Lägg äppeltärningarna i en liten kastrull och håll på vattnet. När det börjar koka, blanda ner socker och kanel. Låt sjuda under omröring tills äppeltärningarna börjar bli mjuka. Ta av kastrullen från spisen och låt fyllningen svalna.
Bygg pajen
Sätt ugnen på 200 grader och plocka fram en form som är 20 centimeter i diameter.
Ta fram degen ur kylen. Ta 2/3 av degen och kavla ut den tills den blir tillräckligt stor för att du ska kunna lägga den i formen och den når hela vägen upp till kanterna.
Häll i äppelfyllningen i pajskalet.
Ta den resterande tredjedelen av degen och kavla ut den till ett lock som du placerar över pajen. Tryck till degen runt kanterna och stick några hål i locket. Pensla locket med ett uppiskat ägg, strö sedan socker och kanel över.