Äppelpaj

Enligt somliga är äppelpajen en efterrätt, enligt andra ett fikatillbehör, men jag tycker att det viktigaste är att äta äppelpaj oavsett anledning.

Knepet med en underbar äppelpaj tycker jag ligger i fyllningen. Det ska vara smakrika äpplen, inte för söta, och de ska mjuka men hålla formen. Det får absolut inte bli något som ser ut som äppelmos. Och så måste det vara kanel.

Sedan tycker jag att en äppelpaj ska vara tjock. Jag vet att många tycker en äppelpaj ska vara tunn som en vikt handduk så att hälften är deg och hälften fyllning, men sån är inte jag. God deg men mycket fyllning är min åsikt.

Äppelpaj

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Portioner 8 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

Deg

  • 250 gr vetemjöl
  • 200 gr smör
  • 2,5 msk vatten riktigt kallt

Fyllning

  • äpplen 6-9 stycken beroende på storlek
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • 2 msk vatten

Dessutom…

  • 1 msk strösocker
  • 1 st ägg
  • 1 tsk kanel

Instruktioner

Degen

  • Skör smöret i relativt små kuber som du hackar ner i mjölet till en smulig massa.
  • Tillsätt lite vatten i taget och bearbeta degen tills den blir smidig och slät. Tänk på att arbeta snabbt, om degen blir för varm blir den kladdigt och väldigt svår att bearbeta. Då kan du behöva lägga in den i kylen en stund och fortsätta senare.
  • Platta till degen, slå in den i plastfolie och förvara den i kylen 30-45 minuter.

Fyllning

  • Skala och kärna ur äpplena och skär dem i små tärningar.
  • Lägg äppeltärningarna i en liten kastrull och håll på vattnet. När det börjar koka, blanda ner socker och kanel. Låt sjuda under omröring tills äppeltärningarna börjar bli mjuka. Ta av kastrullen från spisen och låt fyllningen svalna.

Bygg pajen

  • Sätt ugnen på 200 grader och plocka fram en form som är 20 centimeter i diameter.
  • Ta fram degen ur kylen. Ta 2/3 av degen och kavla ut den tills den blir tillräckligt stor för att du ska kunna lägga den i formen och den når hela vägen upp till kanterna.
  • Häll i äppelfyllningen i pajskalet.
  • Ta den resterande tredjedelen av degen och kavla ut den till ett lock som du placerar över pajen. Tryck till degen runt kanterna och stick några hål i locket. Pensla locket med ett uppiskat ägg, strö sedan socker och kanel över.
  • Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
Rulla till toppen