Koka rabarber, vatten och två deciliter socker på svag värme under lock tills blandningen mosar sig. Häll ner rabarbersmeten i en skål och ställ den i kylen tills den har svalnat.
Dela upp rabarbersmeten i två lika stora delar.
Dela vaniljstången, skrapar ut fröna och lägg dem i en liten skål tillsammans med äggulorna och vispa med en gaffel tills det har blandats.
Vispa grädden med en ballongvisp tills den blir riktigt trögflytande men inte "stapelbar". Blanda ner den enda halvan av rabarbersmeten tillsammans med ägg- och vaniljblandningen och vispa tills det har blandats ordentligt.
Häll smeten i portionsformar eller stor form som klätts med plastfolie. Frys minst 4 timmar.
Coulis
Ta den andra halvan av rabarbersmeten och häll ner i en kastrull tillsammans med två deciliter socker. Låt blandningen sjuda under omrörning utan lock tills den blir riktigt trögflytande. Häll över coulisen i en skål och ställ in den i kylen tills det är dags för servering.
Ta fram glassen cirka fem minuter före servering så att den hinner smälta en aning, Häll eller ringla sedan coulis efter tycke och smak över glassen och servera.