Rabarberdröm

Om du är på jakt efter en överdos med rabarber, då är det här efterrätten för dig – rabarberglass med rabarbersås. Här har jag valt att ge rabarberna två sorters sötma där glassen får en del sin sötma från vanilj, medan coulisen består enbart av rabarber och socker.

Tänk på att ta mängden socker mer som en fingervisning än som hugget i sten, och du vill ha efterrätten väldigt söt eller om du har sura rabarber kan du behöva mer socker och vice versa.

Syrlig rabarberglass med söt rabarbercoulis

Rabarberdröm

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 600 gr rabarber
  • 1 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • 1 st vaniljstång

Instruktioner

  • Skölj rabarnerna och skär dem i tunna slantar.
  • Koka rabarber, vatten och två deciliter socker på svag värme under lock tills blandningen mosar sig. Häll ner rabarbersmeten i en skål och ställ den i kylen tills den har svalnat.
  • Dela upp rabarbersmeten i två lika stora delar.
  • Dela vaniljstången, skrapar ut fröna och lägg dem i en liten skål tillsammans med äggulorna och vispa med en gaffel tills det har blandats.
  • Vispa grädden med en ballongvisp tills den blir riktigt trögflytande men inte "stapelbar". Blanda ner den enda halvan av rabarbersmeten tillsammans med ägg- och vaniljblandningen och vispa tills det har blandats ordentligt.
  • Häll smeten i portionsformar eller stor form som klätts med plastfolie. Frys minst 4 timmar.

Coulis

  • Ta den andra halvan av rabarbersmeten och häll ner i en kastrull tillsammans med två deciliter socker. Låt blandningen sjuda under omrörning utan lock tills den blir riktigt trögflytande. Häll över coulisen i en skål och ställ in den i kylen tills det är dags för servering.
  • Ta fram glassen cirka fem minuter före servering så att den hinner smälta en aning, Häll eller ringla sedan coulis efter tycke och smak över glassen och servera.
Rulla till toppen