Äppelpicklade rabarber

Ett sötsyrligt tillbehör för grillat kött.
Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Portioner: 10 portioner
Total tillagningstid 45 minuter

Ingredienser

  • 500 gr rabarber
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 st äpple
  • 1 krm anis, hel

Instruktioner

  • Skölj rabarnerna och skiva dem tunt, gärna lite på snedden. Jag kan inte nog poängtera att de ska skivas så tunt som möjligt, helst inte tjockare än två millimeter.
  • Blanda ättika, socker, anis och vatten i en kastrull. Riv äpplet inklusive skalet (men strunta givetvis i kärnhus och eventuellt skaft) och blanda ner äpplet i ättikslagen.
  • Koka upp ättikslagen. När den börjar bubbla drar du av kastrullen från värmen, rör ner rabarberbitarna och låter allting svalna under lock.
  • När det har svalnat flyttar du över rabarberbitarna till en glasburk och häller över så mycket av inläggningen som får plats, framför allt så att det täcker rabarberna.
  • Förvara burken i kylskåpet minst ett dygn men gärna en vecka för att låta smaken sätta sig.