Bjud på ett sötsyrligt tillbehör nästa gång du lägger upp köttbitar på grillen eller i stekpannan. Den första tanken när man hör rabarber brukar vara att det är surt, men dessa inlagda rabarber ger tillsammans med äpplet en sötsyrlig smak som är väldigt smakrik men inte skarp i smaken. Det passar väldigt bra till just kött och gärna fläskkött, men kom ihåg att det behöver vara ett smakrikt kryddat kött för att de ska passa riktigt bra tillsammans.
Jag vill dessutom påpeka att det är viktigt att du skär rabarberna tunt, du vill ha tunna skivor och inte bitar när du lägger upp det på tallriken. Det kommer att kännas som ett evighetspyssel att tunnskiva ett par meter rabarber men den känslan för noggrannhet gör resultatet desto bättre.
Äppelpicklade rabarber
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 10 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 500 gr rabarber
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 st äpple
- 1 krm anis, hel
Instruktioner
- Skölj rabarnerna och skiva dem tunt, gärna lite på snedden. Jag kan inte nog poängtera att de ska skivas så tunt som möjligt, helst inte tjockare än två millimeter.
- Blanda ättika, socker, anis och vatten i en kastrull. Riv äpplet inklusive skalet (men strunta givetvis i kärnhus och eventuellt skaft) och blanda ner äpplet i ättikslagen.
- Koka upp ättikslagen. När den börjar bubbla drar du av kastrullen från värmen, rör ner rabarberbitarna och låter allting svalna under lock.
- När det har svalnat flyttar du över rabarberbitarna till en glasburk och häller över så mycket av inläggningen som får plats, framför allt så att det täcker rabarberna.
- Förvara burken i kylskåpet minst ett dygn men gärna en vecka för att låta smaken sätta sig.