Två oväntat goda smakkompisar, kakao och rabarber.
Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Servings: 12bitar
Total tillagningstid 1 timmetimme
Ingredienser
Kaka
150gsmör
2,5dlsocker
0,5krmsaltknappt
0,5dlkakao
3stägg53g - 63g st
2dlvetemjöl
Fyllning
6strabarberca 250g späda stjälkar
1mskpotatismjöl
2msksocker
Pajsmulor
100gsmör
2dlvetemjöl
1,5dlsocker
Instruktioner
Kakan
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Panko går lika bra, kanske t om bättre än ströbröd.
Skala rabarbern om den är grov och skär den i bitar. Strö potatismjöl och strösocker över rabarberbitarna och rör om.
Lägg ut rabarberbitarna på smeten. Strö eventuellt över kardemumma.
Pajsmul
Nyp ihop alla ingredienser tills den smular. Strö dem över rabarberbersmeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35-40 min. Om du vill använda varmluft kan du behöva sänka temperaturen ytterligare, till 160°C, för att inte bränna ytan och kanterna innan mitten är klar. Använder du panko finns en liten risk att den bränns i formen istället för att bli trevligt krispig, om du låter kakan gå för länge. Använd sticka och känn efter när kakan är klar.
Låt den kallna i formen. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.