Total tillagningstid 1 timmetimme45 minuterminuter
Ingredienser
1,2kgpotatisrå, skalad, fast
300gskinkastrimlad
150ggul lök
150gpurjolök
5dlmjölk
5stägg
1påsevästerbottenostriven
1påsegratängostriven
salt och peppar
Instruktioner
Koka potatisen och låt den svalna. Under tiden strimlar och svettas du löken i smöret. Skiva potatisen när den svalnat så den går att hantera.
Varva potatis, skinka och lök i en smord ungsfast form.
Vispa samman ägg, salt, peppar och mjölk. Häll det i formen. Strö över den rivna osten.
Gratinera mitt i ugnen, 175°C i 35 - 40 minuter beroende på hur mycket färg du vill ha på osten. Peta med provnål så att gratängen är klar innan du tar ut den. Beroende på ugn kan tiden variera något. Låt den stå vi sidan under folie tills den slutat puttra.
Servera till julbord eller på smörgåsbord, eller istället för potatisgratäng till middag.