Total tillagningstid 1 timmetimme20 minuterminuter
Ingredienser
100gsmör
4dlmjölk
3dlvetemjöl
1tsktorrjäst
Instruktioner
Smält smöret och låt det svalna. Snabbkyl inte smöret, då blandar det sig sämre i smeten och fastnar lättare i järnet.
Värm mjölken till 45°C om du använder torrjäst. Du kan använda färsk jäst också, ta då cirka 10g (cirka 2 tsk) färsk jäst och värm mjölken till 37°C.
Rör ut jästen i hälften av mjölken.
Häll i mjölet och blanda till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölken och låt smeten jäsa i rumsvärme i cirka 30 minuter.
Blanda i det avsvalnade fettet.
Hetta upp laggen. Fyll koppen till linjen där det står Max, överskrider du den kommer smeten att pysa ut över kanterna.
Grädda kopparna ordentligt och lyft ur dem med en gaffel (repa inte non-stick-beläggningen!) så att de får svalna lite på ett galler. Staplar du dem kommer de att mjukna snabbare och tappa formen.