Vill du överraska dina gäster med en lyxigare våffla ska du förstås bjuda dem på en våffelskål på frasvåffla fylld med godsaker. Fyll skålen med frukt, grädde, glass eller sylt och njut. Våffelskålen är även populär till barnkalaset!

Genom att göra en våffelsmet på jäst istället för bakpulver behåller våfflan sitt fras och form längre än en bakpulvervåffla och smaken är lika god kall som varm!

Våffelskålar

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 20 minuter
Portioner 8 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk torrjäst

Instruktioner

  • Smält smöret och låt det svalna. Snabbkyl inte smöret, då blandar det sig sämre i smeten och fastnar lättare i järnet.
  • Värm mjölken till 45°C om du använder torrjäst. Du kan använda färsk jäst också, ta då cirka 10g (cirka 2 tsk) färsk jäst och värm mjölken till 37°C.
  • Rör ut jästen i hälften av mjölken.
  • Häll i mjölet och blanda till en jämn smet.
  • Tillsätt resten av mjölken och låt smeten jäsa i rumsvärme i cirka 30 minuter.
  • Blanda i det avsvalnade fettet.
  • Hetta upp laggen. Fyll koppen till linjen där det står Max, överskrider du den kommer smeten att pysa ut över kanterna.
  • Grädda kopparna ordentligt och lyft ur dem med en gaffel (repa inte non-stick-beläggningen!) så att de får svalna lite på ett galler. Staplar du dem kommer de att mjukna snabbare och tappa formen.
  • Servera med frukt och grädde, glass eller sylt.