Älgkalops med kantareller

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige

Ingredienser

  • 1 kg älgkött + ett märgben
  • 300 g morot
  • 300 g kantareller förvällda och klara
  • 2 st gula lökar
  • 1 st röd paprika
  • 10 st enbär
  • 10-12 st vitpepparkorn
  • 10-12 st kryddpepparkorn
  • 5 st lagerblad
  • 1 l vatten
  • 2 st oxbuljongtärningar
  • 1 msk soja
  • 25 g smör
  • 2-3 dl Oatly imat havrebas
  • colorit

Instruktioner

  • Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar, om du inte gjorde detta redan vid styckningen.
  • Skala och skär morötter, paprika och lök i bitar.
  • Bryn köttet i smör i en gryta.
  • Lägg enbär, vitpeppar och kryddpeppar i en tekula, så är de enkla att ta bort när det är färdigt.
  • Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och tekulan med kryddor. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  • Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Smaka av med lite salt. Tillsätt buljongtärningarna, sojan och colorit så att kalopsen får rätt färg.
  • Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av och låt sjuda i 1,5 timma ungefär. Lägg i paprikan sent så den inte kokas bort fullständigt.
  • Sätt på potatisen när det gått 90 minuter. När potatisen är klar är det dags att reda av kalopsen med lite maizena redning så är den färdig.