Detta är en mustig kalops på vilt som kan så och småputtra en bra stund utan att det blir sämre. Snåla inte med kryddorna, jag lägger kornen i en tekula för att enkelt kunna ta upp dem när grytan är klar. Särskilt kryddpeppar och vitpeppar kan du med fördel ta rikligt av. Även lagerblad är gott, så snåla inte.

Älgkalops med kantareller

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg älgkött + ett märgben
  • 300 g morot
  • 300 g kantareller förvällda och klara
  • 2 st gula lökar
  • 1 st röd paprika
  • 10 st enbär
  • 10-12 st vitpepparkorn
  • 10-12 st kryddpepparkorn
  • 5 st lagerblad
  • 1 l vatten
  • 2 st oxbuljongtärningar
  • 1 msk soja
  • 25 g smör
  • 2-3 dl Oatly imat havrebas
  • colorit

Instruktioner

  • Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar, om du inte gjorde detta redan vid styckningen.
  • Skala och skär morötter, paprika och lök i bitar.
  • Bryn köttet i smör i en gryta.
  • Lägg enbär, vitpeppar och kryddpeppar i en tekula, så är de enkla att ta bort när det är färdigt.
  • Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och tekulan med kryddor. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  • Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Smaka av med lite salt. Tillsätt buljongtärningarna, sojan och colorit så att kalopsen får rätt färg.
  • Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av och låt sjuda i 1,5 timma ungefär. Lägg i paprikan sent så den inte kokas bort fullständigt.
  • Sätt på potatisen när det gått 90 minuter. När potatisen är klar är det dags att reda av kalopsen med lite maizena redning så är den färdig.