En vacker och god tårta i flera lager, mörk och ljuvlig choklad i botten och söt och len apelsin ovanpå.
Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Servings: 10bitar
Total tillagningstid 6 timmartimmar
Ingredienser
Botten
200gmandelmassa
2mskkakao
2stägg
50gmörk choklad
Apelsinmousse
4stgelatinblad
2stäggulor
1dlströsocker
125gkesella
1dlapelsinjuice
2,5dlgrädde
Apelsingelé
2stgelatinblad
2dlapelsin
5mskströsocker
3stapelsiner
Instruktioner
Botten
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ner kakao, ägg och hackad choklad.
Häll smeten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter), gärna med ett bakplåtspapper fastklämt i botten. Grädda på nedersta falsen 15-20 min. Låt svalna.
Mousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa gulor och socker. Blanda ner kesella.
Häll apelsinsaften i en liten kastrull. Ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. Låt svalna och blanda sedan ner blandningen i äggvispet. Vispa grädden och vänd ner den. Fördela moussen över den kalla bottnen. Ställ i kyl ett par timmar tills den stelnar.
Gelé
Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 min. Blanda apelsinsaft och socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. Låt svalna.
Skär bort skalet från apelsinerna. Skiva och halvera dem eventuellt. Garnera tårtan med apelsinbitarna och skeda över apelsinsaft. Ställ in i kylen ytterligare någon timme för att stelna.
Utan garnering går det utmärkt att frysa tårtan. I kylskåp kan den stå helt färdig ett par dagar. Tårtan blir lättare att skära om apelsinskivorna till garneringen halveras.