ApelsinmoussetĂĄrta

Apelsinmoussetårtan gjorde jag första gången för ganska länge sedan, den uppskattades så tillvida att någon i sällskapet trodde den var köpt. Det måste man ju ta som en komplimang eftersom konditorier trots allt försörjer sig på att göra sånt här och är rätt bra på det, även en dålig dag! Det här är ett av de recept som är anledningen till varför den här sidan finns. Jag var väldigt nära att tappa bort receptet helt, eftersom jag inte minns var jag såg det första gången eller var jag hade anteckningarna. Tillslut hittade jag anvisningarna i min träningsdagbok av alla ställen! Kanske inte det första stället man letar efter tårtrecept, men nu har jag äntligen fått in det i samlingen och slipper klia mig i huvudet igen.

En vacker och god tårta i flera lager, mörk och ljuvlig choklad i botten och söt och len apelsin ovanpå.

ApelsinmoussetĂĄrta

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 6 timmar
Portioner 10 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Botten

  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 2 st ägg
  • 50 g mörk choklad

Apelsinmousse

  • 4 st gelatinblad
  • 2 st äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 125 g kesella
  • 1 dl apelsinjuice
  • 2,5 dl grädde

Apelsingelé

  • 2 st gelatinblad
  • 2 dl apelsin
  • 5 msk strösocker
  • 3 st apelsiner

Instruktioner

Botten

  • Sätt ugnen pĂĄ 175°. Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ner kakao, ägg och hackad choklad.
  • Häll smeten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter), gärna med ett bakplĂĄtspapper fastklämt i botten. Grädda pĂĄ nedersta falsen 15-20 min. LĂĄt svalna.

Mousse

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa gulor och socker. Blanda ner kesella.
  • Häll apelsinsaften i en liten kastrull. Ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. LĂĄt svalna och blanda sedan ner blandningen i äggvispet. Vispa grädden och vänd ner den. Fördela moussen över den kalla bottnen. Ställ i kyl ett par timmar tills den stelnar.

Gelé

  • Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 min. Blanda apelsinsaft och socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. LĂĄt svalna.
  • Skär bort skalet frĂĄn apelsinerna. Skiva och halvera dem eventuellt. Garnera tĂĄrtan med apelsinbitarna och skeda över apelsinsaft. Ställ in i kylen ytterligare nĂĄgon timme för att stelna.
  • Utan garnering gĂĄr det utmärkt att frysa tĂĄrtan. I kylskĂĄp kan den stĂĄ helt färdig ett par dagar. TĂĄrtan blir lättare att skära om apelsinskivorna till garneringen halveras.

Rulla till toppen