Hemgjort äppelmos är i en klass för sig när det gäller äppelsmak.
Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Servings: 7dl
Total tillagningstid 45 minuterminuter
Ingredienser
1kgäppleskuren i klyftor
1dlvatten
1krmaskorbinsyra
2krmnatriumbensoat
3dlsockerKan ta upp till 6 dl beroende på äpple
Instruktioner
Äppelmos
Välj helst syrliga äpplen, även fallfrukt går bra. Skär bort det som är skadat, ta bort pinnar men lämna kärnhus och skal. Dela i bitar som går ner i matarröret på matberedaren om du ska använda det. Är du flink, eller ni är två, behöver ni inte lägga äppelbitarna i vatten emellan men om du hade tänkt ta lite tid på dig är det bäst för äppelbitarna att ligga i vatten med lite askorbinsyra medan du jobbar, så de inte blir mörka redan här.
Mät upp och lägg frukten i en gryta. Tillsätt 1 dl vatten per kilo frukt. Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, det går ganska fort.
Passera frukten i maskinen. Ta upp en deciliter ungefär av moset och rör ner askorbinsyran i det, ett kryddmått per liter passerat mos. Rör ner det i resten av moset, så det behåller sin ljusa färg.
Mät upp moset och gör något av följande:
Lättsockrat äppelmos
Osockrat eller lättsockrat äppelmos måste frysas för att bli hållbart. Rör ner ungefär 1 dl socker per liter mos. Blanda det osockrade moset med socker och förpacka i plastpåsar eller plastburkar du kan frysa in. Frys in när moset kallnat.
Kokat äppelmos med socker
Mät upp det passerade, osockrade moset och lägg det i en gryta. Tillsätt socker, ca 3 dl (250g), och koka upp under omrörning. Provsmaka om du är osäker, rejält syrliga äpplen kan behöva mer socker, uppemot 6dl (500g) åtminstone. Koka cirka 5-10 minuter, så att sockret smälter ut ordentligt i moset. Rör lite då och då. Blanda i natriumbensoat, på samma sätt som du gjorde med askorbinsyran, i lite av moset.
Ös upp moset i rena varma burkar och förslut genast. Förvaras svalt.