Känner du någon med äppelträd som dignar kan du lätta deras börda genom att göra äppelmos på skatterna. Det här receptet har jag försökt med länge, men utan framgång tills nu. Koka för länge, så blir det äppelcement istället för äppelmos och är man inte måttlig med vattnet blir det en bisarr saftsoppa. Jag har nog gjort alla fel man kan göra, men om man inte ger upp kommer man förr eller senare att hitta rätt. Jag lovar, det är värt besväret!

1kg delad frukt blir ungefär 7dl äppelmos, räkna med att det går åt burkar! Använd två grytor så kan du hålla passervaggan eller passertillsatsen i matberedaren igång hela tiden. Riktigt stora mängder äpple är lättare att laga till i ugnen, bred ut äppelklyftorna på långpanna täck med smörpapper och täck frukten med ett papper. Annars blir de torra och får skinn. Låt stå i ugnen tills äppelklyftorna är helt mjuka. Du kan ha två långpannor i ugnen samtidigt. Äppelmos står sig jättelänge i skafferiet om man tillsätter lite natriumbensoat. Om du fryser moset istället behövs inte konserveringsmedel.

Hemgjort äppelmos är i en klass för sig när det gäller äppelsmak.

Äppelmos

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 7 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg äpple skuren i klyftor
  • 1 dl vatten
  • 1 krm askorbinsyra
  • 2 krm natriumbensoat
  • 3 dl socker Kan ta upp till 6 dl beroende på äpple

Instruktioner

Äppelmos

  • Välj helst syrliga äpplen, även fallfrukt går bra. Skär bort det som är skadat, ta bort pinnar men lämna kärnhus och skal. Dela i bitar som går ner i matarröret på matberedaren om du ska använda det. Är du flink, eller ni är två, behöver ni inte lägga äppelbitarna i vatten emellan men om du hade tänkt ta lite tid på dig är det bäst för äppelbitarna att ligga i vatten med lite askorbinsyra medan du jobbar, så de inte blir mörka redan här.
  • Mät upp och lägg frukten i en gryta. Tillsätt 1 dl vatten per kilo frukt. Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, det går ganska fort.
  • Passera frukten i maskinen. Ta upp en deciliter ungefär av moset och rör ner askorbinsyran i det, ett kryddmått per liter passerat mos. Rör ner det i resten av moset, så det behåller sin ljusa färg.
  • Mät upp moset och gör något av följande:

Lättsockrat äppelmos

  • Osockrat eller lättsockrat äppelmos måste frysas för att bli hållbart. Rör ner ungefär 1 dl socker per liter mos. Blanda det osockrade moset med socker och förpacka i plastpåsar eller plastburkar du kan frysa in. Frys in när moset kallnat.

Kokat äppelmos med socker

  • Mät upp det passerade, osockrade moset och lägg det i en gryta. Tillsätt socker, ca 3 dl (250g), och koka upp under omrörning. Provsmaka om du är osäker, rejält syrliga äpplen kan behöva mer socker, uppemot 6dl (500g) åtminstone. Koka cirka 5-10 minuter, så att sockret smälter ut ordentligt i moset. Rör lite då och då. Blanda i natriumbensoat, på samma sätt som du gjorde med askorbinsyran, i lite av moset.
  • Ös upp moset i rena varma burkar och förslut genast. Förvaras svalt.