Aroniasaft som även kan användas som smaksättning i efterrätter och bakverk.
Måltid: Dryck, Tillbehör
Kök: Sverige
Servings: 1liter
Equipment
Saftmaja
Total tillagningstid 1 timmetimme
Ingredienser
2,5literaroniabär
2,5dlströsocker
Atamon
Hett vatten
Instruktioner
Preparera saftmajan med vatten i bottendelen. Fyll på med bären och sockret i den översta behållaren. Bären behöver inte vara rensade så tillvida att det inte gör något om det finns kvar pinnar och blad. Eventuella insekter och sniglar ska däremot plockas bort.
När det samlas saft i mittenbehållaren, häll ut saft i en behållare och häll saften över bären i den övre behållaren. Upprepa detta 3-5 gånger.
När saften är färdig, blanda en matsked atamon med två deciliter hett vatten. Häll blandningen i en flaska och skaka om ordentligt så att blandningen träffar alla ytor i flaskan.
Häll ut atamonblandningen, häll i het saft direkt från saftmajan, och förslut korken medan saften fortfarande är het. När saften svalnar kommer den kvarvarande luften i flaskan att dras samman och se till att korken försluts extra bra.