Aroniasaft

I det här receptet använder jag för enkelhetens skull en så kallad saftmaja, en skrymmande pryl man ställer på spisen och med var hjälp det går som en dans att göra saft. Häll vatten i den nedre tredjedelen, bär i den övre tredjedelen, kör spisen på så hög värme att vattnet kokar, och saft kommer ut från den mittersta tredjedelen.

Bären ska vara riktigt blåsvarta, och ska inte plockas innan frosten nupit dem.
Bären ska vara riktigt blåsvarta, och ska inte plockas innan frosten nupit dem.

Det här receptet står som aroniasaft, men det är en sanning med modifikation eftersom saft brukar innehålla mycket mer socker. Här har jag dragit ner kraftigt på sockret av två anledningar:

1. Det är lätt att tillsätta socker efteråt.

2. Här får du väldigt smakrik ”aroniaessens” som enkelt kan användas som smaksättning till exempelvis glass eller kola, där man inte vill ha för mycket socker i de enskilda ingredienserna.

Jag vill dock varna för att all hantering av saften ska ske med extrem vaksamhet, eftersom i princip alla delar av tillagningen innehåller het vattenånga och kokhet saft.

Aroniasaft som även kan användas som smaksättning i efterrätter och bakverk.

Aroniasaft

Måltid: Dryck, Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme

Utrustning

  • Saftmaja
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2,5 liter aroniabär
  • 2,5 dl strösocker
  • Atamon
  • Hett vatten

Instruktioner

  • Preparera saftmajan med vatten i bottendelen. Fyll på med bären och sockret i den översta behållaren. Bären behöver inte vara rensade så tillvida att det inte gör något om det finns kvar pinnar och blad. Eventuella insekter och sniglar ska däremot plockas bort.
  • När det samlas saft i mittenbehållaren, häll ut saft i en behållare och häll saften över bären i den övre behållaren. Upprepa detta 3-5 gånger.
  • När saften är färdig, blanda en matsked atamon med två deciliter hett vatten. Häll blandningen i en flaska och skaka om ordentligt så att blandningen träffar alla ytor i flaskan.
  • Häll ut atamonblandningen, häll i het saft direkt från saftmajan, och förslut korken medan saften fortfarande är het. När saften svalnar kommer den kvarvarande luften i flaskan att dras samman och se till att korken försluts extra bra.
Rulla till toppen