1 Matberedare Bosch MCM4 Styline 700 med kniv monterad
Total tillagningstid 1 timmetimme45 minuterminuter
Ingredienser
500gungnötslever
4dlmjölk
2stlökgul
2msksmör
25gansjovisfiléer
200grimmat fläsk
3stägg
1dlvetemjöl
2tskmejramtorkad
2,5dlvispgrädde
Instruktioner
Putsa levern och skär den i strimlor. Lägg den i mjölken för att dra ur bittra smakämnen ur levern. Den ska bli lite brunaktig i färgen.
Sätt ugnen på 175°C.
Finhacka lökarna och fräs den ena i lite smör för att få fram sötman i löken.
Den andra hackade löken använder vi rå.
Tärna fläsket, ta bort svålen om den är kvar.
Ta fram matberedaren och börja mixa löken när den svalnat. Häll i fläsket genom matarröret och fortsätt mixa.
Lägg i ansjovis och fortsätt mixa. Ta upp leverstrimlorna ur mjölken och mixa.
Knäck i ägg, mjöl, smör och kryddor. Kör maskinen och tillsätt grädden i en tunn stråle genom matarröret. Mixa tills smeten är slät.
Stek ett smakprov och justera kryddorna om du tycker det behövs.
Ställ formarna i en långpanna med höga kanter och häll upp smeten. Fyll upp med vatten och grädda pastejerna i vattenbadet tills de nått 72°C i innertemperatur. Beroende på hur tjocka pastejer du gör tar det 50-60 minuter.
Låt pastejen svalna och kyl den sedan. Servera pastejen som smörgåspålägg eller som rätt på julbordet. Pastejerna går utmärkt att frysa in.