Bredbar gräddleverpastej

Hemgjord leverpastej smakar otroligt mycket mer än den man köper i affären, och den innehåller inga konstigheter mer än det du stoppar i den. Det är så lätt att göra egen leverpastej att jag undrar varför jag inte provat förut.

Jag var lite fundersam om sjuåringen skulle äta, men pastejen försvann i ett nafs och fick två tummar upp så den fick godkänt av min strängaste kritiker. Har du personer i din närhet som inte gillar leversmaken kanske det kan vara en idé att byta till kycklinglever istället som är ännu mildare än mjölklagd ungnötslever.

Jag såg på Youtube att Mannerström använder Portvin i sin pastej, det kanske skulle kunna vara något att prova?

Bredbar gräddleverpastej

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 45 minuter

Utrustning

  • 1 Matberedare Bosch MCM4 Styline 700 med kniv monterad
Portioner 5 pastejer
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g ungnötslever
  • 4 dl mjölk
  • 2 st lök gul
  • 2 msk smör
  • 25 g ansjovisfiléer
  • 200 g rimmat fläsk
  • 3 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk mejram torkad
  • 2,5 dl vispgrädde

Instruktioner

  • Putsa levern och skär den i strimlor. Lägg den i mjölken för att dra ur bittra smakämnen ur levern. Den ska bli lite brunaktig i färgen.
  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Finhacka lökarna och fräs den ena i lite smör för att få fram sötman i löken.
  • Den andra hackade löken använder vi rå.
  • Tärna fläsket, ta bort svålen om den är kvar.
  • Ta fram matberedaren och börja mixa löken när den svalnat. Häll i fläsket genom matarröret och fortsätt mixa.
  • Lägg i ansjovis och fortsätt mixa. Ta upp leverstrimlorna ur mjölken och mixa.
  • Knäck i ägg, mjöl, smör och kryddor. Kör maskinen och tillsätt grädden i en tunn stråle genom matarröret. Mixa tills smeten är slät.
  • Stek ett smakprov och justera kryddorna om du tycker det behövs.
  • Ställ formarna i en långpanna med höga kanter och häll upp smeten. Fyll upp med vatten och grädda pastejerna i vattenbadet tills de nått 72°C i innertemperatur. Beroende på hur tjocka pastejer du gör tar det 50-60 minuter.
  • Låt pastejen svalna och kyl den sedan. Servera pastejen som smörgåspålägg eller som rätt på julbordet. Pastejerna går utmärkt att frysa in.
Rulla till toppen