Med en mild smak av sensommarens dignande plommonträd.
Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Servings: 2liter
Total tillagningstid 1 timmetimme30 minuterminuter
Ingredienser
3literplommonUrkärnad vikt
5dlvatten
2,5dlsockerper liter avrunnen saft
Atamon
Instruktioner
Skölj, kärna ur och skär plommonen i bitar. Se till att skaft och liknande skräp är bortplockat.
Lägg plommonbitarna och vatten i en kastrull. Koka den blivande saften i 15 minuter.
Mosa bären i kastrullen med en potatisstöt, eller en stavmixer om du känner dig riktigt entusiastisk.
Häll blandningen i en silduk och låt det rinna i ungefär 30 minuter, så är det som är kvar i silduken tillräckligt kallt för att du ska kunna massera ut det sista av saften.
Mät upp saften och häll den i en kastrull och tillsätt 2,5 dl socker per liter avrunnen saft. Koka upp saften och skumma av dem.
Häll i lite Atamon i varje flaska och skaka runt ordentligt. Häll ur Atamonen och häll upp saften i flaskorna, och förslut dem medan saften är varm för att få ett bra vacuum.