Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Potatisgratäng
Gratin dauphinois är en traditionell fransk maträtt som numera får anses vara en del av den svenska husmanskosten.
Måltid:
Huvudrätt
Kök:
Frankrike, Sverige
Servings:
4
portioner
Calories:
641
kcal
Total tillagningstid
1
timme
timme
30
minuter
minuter
Ingredienser
1,2
kg
potatis
200
g
gul lök
1
dl
mjölk
3
dl
grädde
100
g
ost
gratängost
1
msk
smör
salt & svartpeppar
Instruktioner
Skölj och skala potatisen. Skiva den på mandolin eller med kniv. Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva löken. Låt den bli blank och svettas i smöret, i en inte allt för het stekpanna. Den ska inte brynas.
Varva potatis och lök i en ugnsfast form. Häll över mjölk och grädde. Strö över ost.
Grädda mitt i ugnen i ungefär 60 minuter, eller tills potatisen är mjuk när du sticker med provnål.
Nutrition
Calories:
641
kcal
|
Carbohydrates:
62
g
|
Protein:
14
g
|
Fat:
39
g
|
Saturated Fat:
24
g
|
Polyunsaturated Fat:
2
g
|
Monounsaturated Fat:
11
g
|
Cholesterol:
137
mg
|
Sodium:
279
mg
|
Potassium:
1468
mg
|
Fiber:
5
g
|
Sugar:
6
g
|
Vitamin A:
100
IU
|
Vitamin C:
80
mg
|
Calcium:
290
mg
|
Iron:
2.3
mg