Potatisgratäng är bland det bästa jag vet. Det här receptet är grundreceptet, man kan variera sig med vitlök, färsk riven muskot eller varför inte lite purjolök. Men det finns en del saker som kan gå fel. Löken måste svettas i stekpanna först, annars blir gratängen vattning och skär sig. Potatisen ska vara fast. Den får absolut inte under några omständigheter sköljas när den skivats! Potatisen sköljer du innan du börjar skala den, du behöver stärkelsen i potatisen för att binda grädden. Bli inte frestad att ta för mycket gräddmjölk heller, annars blir det vattnigt.

Gratin dauphinois är en traditionell fransk maträtt som numera får anses vara en del av den svenska husmanskosten.

Potatisgratäng

Måltid: Huvudrätt
Kök: Frankrike, Sverige
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Kalorier: 641kcal
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1,2 kg potatis
  • 200 g gul lök
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 100 g ost gratängost
  • 1 msk smör
  • salt & svartpeppar

Instruktioner

  • Skölj och skala potatisen. Skiva den på mandolin eller med kniv. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala och skiva löken. Låt den bli blank och svettas i smöret, i en inte allt för het stekpanna. Den ska inte brynas.
  • Varva potatis och lök i en ugnsfast form. Häll över mjölk och grädde. Strö över ost.
  • Grädda mitt i ugnen i ungefär 60 minuter, eller tills potatisen är mjuk när du sticker med provnål.

Nutrition

Kalorier: 641kcal | Carbohydrates: 62g | Protein: 14g | Fat: 39g | Mättat fett: 24g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 11g | Kolesterol: 137mg | Natrium: 279mg | Kalium: 1468mg | Fiber: 5g | Socker: 6g | Vitamin A: 2% | Vitamin C: 97% | Kalcium: 29% | Järn: 13%