Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Anteckning
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Provencalsk lammgryta
Långkok är ett fiffigt sätt att ta tillvara kött som annars kanske inte hade varit så gott,
Måltid:
Huvudrätt
Kök:
Frankrike
Servings:
4
portioner
Total tillagningstid
3
timmar
timmar
Ingredienser
1
kg
lamm
utan ben, eller 1,5kg bog med ben
173
g
gul lok
ca 2 mellanstora
25
g
smör
31
g
vitlök
ca 1 hel vitlök
3
msk
tomatpuré
400
g
krossade tomater
2
msk
paprikapulver
3
dl
vitt vin
3
dl
buljong
eller motsvarande mängd fond + vatten
179
g
morötter
3 st stora
143
g
palsternacka
3 st mellanstora
1
st
apelsin
enbart zest
2
st
lagerblad
700
g
potatis
9 st
Rosmarin
mycket
Salt och peppar
Instruktioner
Bryn hela köttet runt om. Salta och peppra. Lägg på ett fat tills vidare.
Hacka lök och vitlök. Stek i smör några minuter i en stekgryta.
Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till. Tillsätt vitt vin, krossade tomater, paprikapulver och buljong. Rör om och koka ihop till hälften.
Skala och tärna morot och palsernacka, tillsätt dem. Skölj en apelsin och riv skalet. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
Lägg i rosmarin och lagerblad. Lägg i hela lammbogen i grytan. Koka lammgrytan i 1,5-2 timmar.
Ta upp köttet efter 1,5 timma, dela i lagom stora grytbitar och lägg tillbaka i grytan.
Skala och tärna potatis samt tillsätt dem. Koka lammgrytan en halvtimme till så att potatisen blir mjuk.
Anteckning
Lämpligt vin till lamm, både tillagning och sedermera som dryck till maten, är Saint-Aubin Vieilles Vignes, Systembolaget
Nr 5569