Provencalsk lammgryta

Förr var lamm det vanligaste djuret på svenska gårdar, och äntligen har jag vågat mig på att prova. Som tur är blir även överkokt lamm saftigt, det är inte så känsligt som till exempel kyckling som lätt blir torrt och tråkigt. Smakkompisar till lamm är bland annat rosmarin, vitlök, timjan och persilja. Läs mer om lammbog här! Välj inte det finaste köttet till långkok. Filéer och andra redan möra detaljer kokar bara sönder, köttet måste tåla att kokas länge och väl för att alla smaker ska hinna framträda. Ju längre fram på djuret, ju mer smak och kraftigare fibrer, här hittar vi högrev, bog och bringa. Det kött som i vanliga fall inte anses som särskilt fint, fett och strimmigt kött som högrev till exempel, är det bästa till långkok. Välj styckdetaljer med rikligt med fett insprängt i musklerna. Fettet smälter ut i tillagningen och gör köttet mörare och sätter fantastisk smak på grytan.

Långkok är ett fiffigt sätt att ta tillvara kött som annars kanske inte hade varit så gott,

Provencalsk lammgryta

Måltid: Huvudrätt
Kök: Frankrike
Tillagningstid 3 timmar
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg lamm utan ben, eller 1,5kg bog med ben
  • 173 g gul lok ca 2 mellanstora
  • 25 g smör
  • 31 g vitlök ca 1 hel vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk paprikapulver
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl buljong eller motsvarande mängd fond + vatten
  • 179 g morötter 3 st stora
  • 143 g palsternacka 3 st mellanstora
  • 1 st apelsin enbart zest
  • 2 st lagerblad
  • 700 g potatis 9 st
  • Rosmarin mycket
  • Salt och peppar

Instruktioner

  • Bryn hela köttet runt om. Salta och peppra. Lägg på ett fat tills vidare.
  • Hacka lök och vitlök. Stek i smör några minuter i en stekgryta.
  • Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till. Tillsätt vitt vin, krossade tomater, paprikapulver och buljong. Rör om och koka ihop till hälften.
  • Skala och tärna morot och palsernacka, tillsätt dem. Skölj en apelsin och riv skalet. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
  • Lägg i rosmarin och lagerblad. Lägg i hela lammbogen i grytan. Koka lammgrytan i 1,5-2 timmar.
  • Ta upp köttet efter 1,5 timma, dela i lagom stora grytbitar och lägg tillbaka i grytan.
  • Skala och tärna potatis samt tillsätt dem. Koka lammgrytan en halvtimme till så att potatisen blir mjuk.

Anteckning

Lämpligt vin till lamm, både tillagning och sedermera som dryck till maten, är Saint-Aubin Vieilles Vignes, Systembolaget Nr 5569

Rulla till toppen