Den är lite pysslig att göra men den är väl värd besväret. Var noga med att vispa in mycket luft i kakan, det gör inget om inte de olika smetarna blandar sig helt. Det ger kakan ett spännande utseende!
Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Servings: 8portioner
Total tillagningstid 1 timmetimme
Ingredienser
100gsmör
2dlströsocker
1tskvaniljsocker
1pktsaffran
200gfärskostex philadelphia eller Crème Bonjour
3stägg
1dl mannagryn
3stäpplenskalade och urkärnade
1msksmörtill formen
1tskkanelatt pudlra över kakan
1tskvaniljsockeratt pudlra över kakan
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och eventuellt saffran ljust och fluffigt. Rör ned osten lite i taget. Dela på äggulor och vitor. Blanda ner äggulorna en i taget i smeten och därefter mannagryn.
Vispa vitorna till fast skum. Vänd försiktigt ned först 1/3, sedan resten av vitorna i mannagrynssmeten. Rör inte för mycket.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor. Blanda kanel och vaniljsocker och strö det över kakan.
. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stäng av ugnen och låt kakan stå ytterligare 15 min. Låt kallna i formen. Servera med avrunnen yoghurt.