Wallenbergare är en lyxig och fin klassiker inom Svensk husmanskost.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Servings: 12st
Total tillagningstid 45 minuterminuter
Ingredienser
500gnötfärsfinmald nöt eller kalv
4stäggulor
3dlvispgrädde
salt och svartpeppar
smöratt steka i
Instruktioner
Alla ingredienser bör vara kalla. Arbeta in salt, peppar och äggulor ordentligt i färsen. Den blir lite seg, som tjurig modellera.
Tillsätt grädden, krama med fingrarna så att det blandas väl. Genom att använda händerna lär du dig dessutom att känna när det är färdigblandat, om man blandar smeten för länge blir den lite knepig i konsistensen när man steker sen.
Tvätta händerna ofta mellan att du formar biffarna. Lätt fuktade händer fastnar inte färsen lika villigt på. Platta till biffarna och stek på medelvärme. Peta med fingret och känn på mitten av biffarna, när de känns lite studsiga i konsistensen är de klara. Det tar cirka 3 minuter på var sida.
Serveras med fördel till kantarellsås och lingonsylt, mos och gröna ärtor.