Wallenbergare

Wallenbergare är något av det mest klassiska man kan göra med färs. En riktig Wallenbergare består av kalvfärs, men det blir med lite knådning gott med en fin nöt- eller älgfärs också. Var mycket försiktig med övrig kryddning, smaken ska komma från köttet varför smaken på biffarna är direkt avhängig kvalitén på färsen. Det recept jag tyckt bäst om är ett mycket enkelt recept med få ingredienser.

Wallenbergare är en lyxig och fin klassiker inom Svensk husmanskost.

Wallenbergare

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 12 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g nötfärs finmald nöt eller kalv
  • 4 st äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar
  • smör att steka i

Instruktioner

  • Alla ingredienser bör vara kalla. Arbeta in salt, peppar och äggulor ordentligt i färsen. Den blir lite seg, som tjurig modellera.
  • Tillsätt grädden, krama med fingrarna så att det blandas väl. Genom att använda händerna lär du dig dessutom att känna när det är färdigblandat, om man blandar smeten för länge blir den lite knepig i konsistensen när man steker sen.
  • Tvätta händerna ofta mellan att du formar biffarna. Lätt fuktade händer fastnar inte färsen lika villigt på. Platta till biffarna och stek på medelvärme. Peta med fingret och känn på mitten av biffarna, när de känns lite studsiga i konsistensen är de klara. Det tar cirka 3 minuter på var sida.
  • Serveras med fördel till kantarellsås och lingonsylt, mos och gröna ärtor.

Rulla till toppen