Total tillagningstid 1 timmetimme30 minuterminuter
Ingredienser
20Läpplenfallfrukt
Instruktioner
Fallfrukt går utmärkt att använda till must, men ta bort det som är dåligt. Sortera dina äpplen, och skär bort det som är brunt. Kasta bort de äpplen som är mögliga eller som är för skadade. Lägg de du ska använda i kallt vatten.
Tvätta av dina äpplen, dela dem och kika så att inte kärnhuset har innevånare. Lägg äpplena i krossen och krossa dem.
Fyll på fruktpressen med äppelkrosset och pressa ur så mycket äppelsaft du kan. Låt pressen stå ett tag så går det ofta att vrida runt några varv till. Detta är ett jobbigt steg om man vill försöka utvinna så mycket av äpplena som möjligt.
Ställ in flaskor och burkar i ugnen på 100°. De ska vara inne en halvtimma, minst.
Sila i vanlig silduk och häll upp i saftgrytan. Värm upp musten till 80° i minst 15 minuter för att pastörisera den så att den inte jäser för dig.
Tillsätt eventuellt askorbinsyra (för färgens skull) och natruimbensoat (hållbarhet), detta är dock valbart. Vill du ha detta följer du instruktionerna på förpackningen. Annars går du rakt på nästa steg.
Häll upp den heta musten på dina rena, nysteriliserade flaskor och förvara musten svalt och mörkt.
Must som pastöriserats och förvaras rätt har väldigt lång hållbarhet, mer än ett år.