Fruktpress

Det finns flera sätt att få ut den goda saften ur frukten, pressa ut den är inte helt ovanligt. Vår fruktpress drivs av jävlar-anamma och tjurskallighet. Det är en mekanisk modell där man stoppar ner äppelkross i en nätpåse, och sedan skruvar man och skruvar och skruvar tills träplattan ovanpå krosset pressat ut all fruktsaft, som rinner ner i en skål som du lämpligen satt dit innan.

Vi har 12-litersmodellen, och använder en 5-liters bunke för att fånga upp saften. Den räcker ganska bra till ändamålet, en full press blir ungefär en rejält full bunke saft.

Nätet är tufft och tåligt, och tvättas i tvättmaskin.

Hela pressen är stabil, rejäl och tål tuffa tag. Vi skruvade fast den på en platta man kan stå på när man drar, och den behöver verkligen vara fastskruvad för annars far den över hela köket.

Det är inget lätt jobb, att pressa saften ur äpplen, men denna gör jobbet. Jag hade önskat en lite längre hävstång, röret man drar runt med är lite i kortaste laget känns det som ibland.

En råsaftcentrifug gör ungefär samma sak, men när man centrifugerar äpplen blir det väldigt mycket skum. Det slipper du med en press.

Mängden träklossar man får med i förpackningen räcker inte. Vi fick plocka på oss pjäser från det oanvända kubb-spelet för att kunna pressa effektivt.

Men på det hela taget är vi nöjda med vår press, och väldigt nöjda med äppelmusten!

Rulla till toppen